Sunday, April 26, 2009
Resepi Roti Canai
Roti Canai (Untuk 10 Keping)
Bahan-bahan
200 g (2 cawan) tepung gandum
100 g tepung penuh mil
60 g (1 biji) telur
50 ml (1/4 cawan) susu rendah lemak
20 g (2 sudu makan) minyak sayuran
50 g (2 1/2 sudu makan) marjerin
air untuk menguli
Cara membuat roti
1.Tepung diadun dengan telur, susu,
garam dan air secukupnya.
2.Uli sehingga lembut dan perapkan dengan
sedikit marjerin. Bulat-bulatkan kepada
sepuluh ketul yang sama besar. Biarkan
selama dua puluh minit.
3.Canaikan mengikut bentuk yang anda
suka. Goreng garing dengan sedikit
minyak.
4.Bila masak, tepuk-tepukkan supaya
gembur dan cepat sejuk.
Cara menghidang
Sesuai dimakan dengan kuah dal, kari, ikan,
dalca atau acar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment